^To the top
Get Adobe Flash player

In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva informatii ce pot fi utile oricarui jucator de Path of Exile.  

 • Pentru a putea juca, trebuie sa va faceti un cont pe site-ul Path of Exile sau click aici (este simplu si rapid), apoi descarcati mini kit-ul pentru joc, instalati-l in calculator, faceti update la joc (poate dura ceva timp, in functie de calculatorul ce il aveti).

 • Cand incepeti o liga noua (temporara), orientati-va catre un build mai ieftin putin sa puteti creste repede si sa adunati currency fara sa fie prea costisitor - ulterior (daca doriti sa ramaneti in liga respectiva) puteti sa va orientati catre un build puternic si... scump - daca este cazul.

 • Ghid iteme unice pentru level-ing; aici gasiti echipamentul recomandat (la nivel de iteme unice) pentru level-ing, impartit pe categorii.

 • Asa cum am amintit si intr-un articol precedent, cursurile de schimb intre diferitele orb-uri (intre currency) depind de mai multi factori. Datorita continuei fluctuatii intre cerere si oferta, nu are rost sa pastram un tabel sau ceva asemanator cu rata de schimb. Insa, puteti intra pe acest site si, in functie de ce va intereseaza, puteti lua legatura cu alti jucatori pentru diverse schimburi de currency. Daca nu ati gasit ce va intereseaza, cel putin ati aflat nivelul de schimb pentru orb-ul/orb-urile ce prezinta interes si puteti incerca in chat-ul jocului (trade chat). 

 • De retinut ca Path of Exile nu e un joc casual, de exemplu la nivelul 3 puteti fi "one-shot" (in termeni de gaming); veti avea nevoie de o perioada de acomodare cu sistemul jocului, cu defence-ul, cu rezistentele etc. 

 • Jocul are un singur nivel de de dificultate cu 10 acte si fiecare act are cate un oras. Aproape fiecare zona are cate un waypoint pentru o deplasare mai rapida (liniara) intre punctele de interes. Atentie! Daca muriti in timp ce jucati la Cruel pierdeti 5% din experinta; pe aceeasi linie daca muriti la Merciless sau in harti pierdeti 10% din experienta. Probabil nu vi se pare mult si nici nu este la acest nivel (10% ii puteti reface repede) - insa dupa nivelul 90+ acei 10% ce ii pierdeti daca muriti se refac mai greu...

 • Puteti juca si in party (mai multe persoane in aceeasi zona), numarul maxim de persoane intr-un singur party fiind de 6. Daca ne intrebati cum este mai frumos sa jucati (quest-uri, labirinturi, harti etc), va vom raspunde ca fiecare dintre cele doua variante (solo sau in party) are farmecul ei. Bineinteles ca jucand singur puteti observa cu exactitate unde va aflati la nivel de damage si defence; pe de alta parte daca alegeti sa jucati in party (mai ales daca sunteti si pe discord/skype cu "camarazii de lupta") poate fi foarte placut, se vor parcurge mai repede zonele - se farmeaza mai repede - si aveti sanse sa gasiti mai multe obiecte (creste raritatea si cantitatea item-elor de pe jos). Jucand in party aveti si ocazia sa treceti de anumiti monstri sau sa faceti anumite quest-uri sau harti pe care singur nu reusiti.

 • Cateva cuvinte si despre chat-ul din joc. Aveti posibilitatea sa bifati/debifati chat-ul pentru global si/sau trade, puteti selecta ca mesajul dvs. sa fie trimis (doar) catre: local (unde il pot vedea toti din zona/orasul unde sunteti), party (il pot vedea doar cei din party), guild (il pot vedea cei din ghilda din care faceti parte). Pentru a face link in chat la un item, apasati enter, apoi ctrl+alt+click pe item.

 • Pe parcursul jocului veti intalni strongbox-uri. Acestea sunt cutii din care vor iesi diversi monstri care, odata ucisi, vor face loc multor iteme (echipamente, orb-uri, gem-uri, card-uri, harti etc.). Fiecare tip de strongbox va contine un anumit tip de iteme. Sa amintim si cateva tipuri de strongbox-uri: Artisan's Strongbox, Cartographer's Strongbox, Jeweller's Strongbox etc. Alegem sa va lasam pe dvs. sa descoperiti ce contine fiecare din ele. Despre acestea vom mentiona insa faptul ca se comporta ca si celelalte iteme din joc, in sensul ca pot fi modificate cu ajutorul orb-urilor... strongbox-urile galbene (rare strangbox) de exemplu contin iteme mai multe si mai bune decat cele albastre; cele unice le veti intalni foarte rar si vor da iteme pe masura monstrilor ce vor iesi din ea, asa ca fiti atenti!

 • Pe masura ce avansati in nivel veti gasi iteme din ce in ce mai bune, este normal. Puteti intalni insa iteme asemanatoare indiferent ca sunteti level 20 in normal difficulty sau sunteti level 90 si faceti harti. Faptul ca intrati in zone din ce in ce mai mari va ofera doar sansa sa descoperiti echipamente deosebite. Insa daca va doriti ceva anume, farmand zona/zonele corespunzatoare aveti sansa sa gasiti acel "ceva"... Daca nu ati avut noroc, in timp ce farmati puteti gasiti alte iteme sau orb-uri valoroase, avand ulterior currency-ul de a-l cumpara de la alti jucatori.

 • Aleatoriu, in diferite zone puteti intalni asa-numitele Corrupted Areas, zone cu anumite proprietati. Dupa ce invingeti boss-ul, dati click pe un mic postament din apropiere si veti primi un Sacrifice (unul din cele 4 "colturi" care impreuna formeaza o harta foarte puternica despre care vom discuta cu alta ocazie) sau puteti primi un Vaal Gem. Vaal gem-urile sunt foarte puternice si utile pentru multe build-uri, pentru a putea fi folosite ele se incarca in timp ce ucideti inamici pe harta. Incercati-le si nu veti regreta.

 • In timp ce parcurgem questline-ul Zanei in Atlas primim Shaper's Orbs, currency ce da posibilitatea de a creste cu 5 nivele o harta la alegere din Atlas. Intrucat avem un numar limitat de Shaper's Orbs nu putem creste toate hartile, astfel incat este bine sa stim care sunt cele mai indicate (in functie de nivelul hartii). Cele mai bune harti "to shape" in Path of Exile 3.7+ le gasiti in acest articol.

 • In conditiile in care considerati ca aveti pe jos prea multe iteme albe sau fara importanta si doriti sa va concentrati pe gasirea doar a item-elor bune si foarte bune, va recomandam un un filtru de iteme (item filter) ce il puteti descarca de aici; fisierul se numeste source code (zip); acesta va fi dezarhivat si copiat in folder-ul dvs. din calculator Documents / MyGames / PathofExile. Apoi din joc intrati in joc la Options/UI, iar jos pe pagina aveti List of item filters unde selectati fisierul proaspat copiat. Save si sunteti gata sa il folositi. Veti observa ca sunt evidentiate prin dimensiune, culoare si sunet itemele importante din joc pentru a va putea concentra mai mult pe gaming. Mentionam ca sunt multe variante de astfel de filtre... Cautati si alegeti ce vi se potriveste. Atentie insa, la momentul inceperii unei ligi temporare sau a unui challenge league, cautati un filtru nou cu modificarile corecte pentru liga respectiva.

 • In orice moment al jocului si la orice dificultate, recomandam sa verificati (apasand tasta "C", apoi tab-ul Defence) ce rezistente aveti pe caracter. Este vorba despre fire, cold si lightning si aveti nevoie de minim 75% la fiecare. Daca pana pe la dificultatea Cruel probabil ca monstrii nu va vor pune foarte multe probleme in acest sens, la Merciless si mai ales in harti, aveti neaparat nevoie de aceste rezistente.

 • Pentru a putea intelege tot ceea ce se discuta sau se vinde pe chat-uri sau pe forumurile Path of Exile, va oferim o lista cu cele mai folosite acronime si abrevieri

 • Informatii despre controalele jocului
 • Pentru a putea sa gasiti mult mai usor un anumit item ce il aveti pe un cont (indiferent daca vorbim de echipamente, gem-uri, microtranzactii etc.) va recomandam sa descarcati ultima varianta a soft-ului Procurement. Va logati cu user-ul si parola din Path of Exile si cu un simplu "search" gasiti imediat tot ce va intereseaza. Chiar util...

 • Cum modificam un Ascendancy? Daca doriti sa pastrati un caracter si sa modificati ascendancy-ul (din diferite motive), trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi: faceti normal lab, dupa ce il invingeti pe Izzaro resetati punctele din asncendancy (atentie, fiecare punct costa 5 refound points); acum puteti alege noul ascendancy dorit.